091 6623 504 waterline@waterline.hr

Omekšivači vode

Dva najpoznatija svjetska proizvođača opreme za tretman vode za kućanstva i tvrtke

Što je tvrdoća vode?

Imate li tvrdu vodu u vašem domu?

Tvrdoća vode je svojstvo vode koje ovisi o mineralizaciji odnosno o količini otopljenih kalcijevih, magnezijevih i drugih soli u vodi. Vrsta i količina otopljenih mineralnih tvari ovisi o kemijskom sastavu tla s kojim voda dolazi u kontakt i njegovim geofizičkim osobinama.

Tvrdoća vode se najčešće izražava u njemačkim stupnjevima °dH (njem. Deutsche Härte).

Prema razini tvrdoće vode određuje se kvaliteta vode, kako je prikazano u tabeli:

Tvrdoća °dH Kvaliteta vode
0 – 5 vrlo meka
5 – 10 meka
10 – 15 umjereno tvrda
15 – 25 tvrda
> 25 vrlo tvrda

Kako nastaje kamenac u vodi?

Zagrijavanjem vode otopljene mineralne tvari izlučuju se kao kamenac što možete vidjeti kao bijeli talog na stijenkama i dnu posuđa prilikom kuhanja, na grijačima kućanskih aparata npr. kuhalima za vcodu i bojlerima, te na tuševima, slavinama i cijevima vodovodnih instalacija. Promjenom tlaka u sustavu može doći do ljuštenja vodnog kamenca, a to možete primijetiti na mrežicama slavina kao pijesak ili ljuskice.

Tvrdoća vode u većim hrvatskim gradovima.

Imena gradova su poredana prema abecednom redu.

Kako možete saznati imate li tvrdu vodu?

Ako imate problem sa ispucalom kosom i suhom kožom koja svrbi, ako ste primijetili da na glavi tuša i slavinama imate bijele naslage, da na njima voda prska na sve strane ili slabije izlazi, da vaše perilice za suđe i veš ne peru efikasno i često se kvare, da grijači na uređajima slabije griju vodu pa troše više električne energije, da koristite više šampona i deterdženata, …, to su sve pokazatelji da imate tvrdu vodu.

Kako omekšati vodu?

Načini omekšavanja vode

Omekšavanje vode je proces kojim se smanjuje tvrdoća vode, odnosno koncentracija minerala poput kalcija (Ca²⁺) i magnezija (Mg²⁺), koji su odgovorni za stvaranje kamenca u cijevima, uređajima za grijanje i kućnim aparatima.

Postoje različite metode omekšavanja vode:

Ionska izmjena

Ovo je najčešći način omekšavanja vode, gde se ioni kalcija i magnezija u vodi zamjenjuju ionima natrija (Na⁺) ili kalija (K⁺) pomoću specijalne smole. Ovaj proces se odvija u omekšivačima vode koji koriste smole za ionsku izmjenu.

Reverzna osmoza

Ova metoda koristi polupropusne membrane da ukloni minerale iz vode. Iako je efikasna, obično je skuplja i koristi se češće za omekšavanje manjih količina vode za kućne potrebe.

Dodavanje kemikalija

U nekim slučajevima, kemikalije poput kristalne sode (natrijeva-karbonata) mogu se dodati kako bi se taložili kalcij i magnezij iz vode, čineći je mekšom.

Magnetsko ili elektronsko omekšavanje

Ove metode su još uvek kontroverzne i nema puno dokaza o njihovoj dugotrajnoj efikasnosti. Oni koriste magnete ili električne impulse da utiču na minerale u vodi, ali njihova primena je ograničena.

Ionski omekšivači vode

Preporuka stručnjaka

Ionski omekšivači vode najčešće su korišteni  sistemi za omekšavanje vode. Oni funkcioniraju po principu ionske izmjene, gdje ioni kalcija (Ca²⁺) i magnezija (Mg²⁺), odgovorni za tvrdoću vode, bivaju zamijenjeni ionima natrija (Na⁺) ili kalija (K⁺). Ovaj proces se dešava kroz specijalne smole u omekšivaču, koje privlače i vežu ione kalcija i magnezija.

Kako funkcionira ionski omekšivač vode?

Spremnik sa smolom

U ionskom omekšivaču vode, važna komponenta je spremnik sa smolom koja sadrži sitne kuglice natrija ili kalija. Kada tvrda voda prolazi kroz ovaj spremnik, ioni kalcija i magnezija zamenjuju se ionima natrija ili kalija, čime voda postaje “mekša”.

Regeneracija smole

Vremenom, kuglice smole postaju zasićene kalcijem i magnezijem te se moraju regenerati kako bi nastavile da funkcioniraju. Ovaj proces se naziva regeneracija i uključuje ispiranje smole jakom slanom otopinom (natrijev-klorid ili kalijev-klorid). To vraća ione natrija ili kalija na kuglice smole, omogućavajući im da ponovo apsorbiraju kalcij i magnezij iz vode.

Ciklus rada

Omekšivači obično rade u nekoliko automatskih ciklusa:

  1. Omekšavanje – voda se omekšava dok se smola ne zasiti.
  2. Regeneracija – proces regeneracije smole
  3. Ispiranje – proces čišćenja sustava.